laihtumaan
Laihdutus, liikunta ja niihin liittyvät uskomukset, jotka eivät pidä paikkaansa
2.8.2017
metodi
Metodi, joka voi mullistaa laihdutusprojektisi täysin
19.8.2017
Näytä kaikki
tunnelukko

Oletko koskaan kuullut termistä tunnelukko? Huono omatunto. Morkkis. Saamaton olo ja suorastaan p*skamainen olo siitä, että en taaskaan saanut aikaiseksi, kyennyt, pystynyt, onnistunut syömään terveellisesti.

Sitä syyttää itseänsä. ”Heikko luonne, huono tai jopa olematon itsekuri, en vain pysty vastustamaan jos on tarjolla, sorrun aina herkkujen edessä. Tiedän, että ei pitäisi ottaa mutta…” 

Olet päättänyt, että nyt tämä herkkulakko todella pitää mutta sitten tapahtuu jotain, ja huomaat istuvasi sohvalla käsi karkkipussissa tai työpaikalla kahvihuoneessa pulla kädessä. Mitä näiden kahden hetken välillä tapahtuu? Mikä johtaa siihen, että tekemäsi päätös ei pidä ja löydät itsesi aina uudelleen ja uudelleen samasta tilanteesta – olet antanut ikään kuin periksi?

Kaiken toiminnan ja tekemisen taustalla on aina positiviinen aikomus

Käsittelen asiaa tänään nimenomaan tunteiden näkökulmasta, sillä kokemukseni mukaan hyvin iso osa laihduttajista (erityisesti naisista), kokee tavalla tai toiselle olevansa ns. tunnesyöjä. Silloin se positiviinen aie on jonkin tietyn tunteen ja tarpeen tyydyttäminen syömällä.

Tämä voi kuulostaa hankalalta, kipeältäkin asialta, mutta kuten kaikkien asioiden kanssa, sen ongelman alkulähteen tiedostaminen on ensimmäinen (ja tärkein) askel kohti uutta ja parempaa. Jotta ymmärrät, miksi sorrut herkkuihin aina uudestaan ja uudestaan, on sinun ymmärrettävä, mitä tarvetta herkuttelulla tyydytät. Voin vakuuttaa sinulle, että jo se, että tiedostat asian – voi moni palapelin palanen loksahtaa kohdalleen ja onnistumisprosenttisi laihdutuksen suhteen singahtaa nousuun raketin tavoin.

Tunteet syömisen ohjaanana

Haastattelin Avaamoterapian tunnelukkoterapeuttia, työnohjaaja Anneli Pohjolaa tätä postausta varten.

”Opi ymmärtämään ajatus, tunne ja teko. Miten nämä eroavat toisistaan? Ajatuksiaan ei tarvitse uskoa, tämä on usein yllättävä huomio.

Esimerkki:

Tekee mieli suklaata = ajatus -> Huomaan, että ahaa, minulla on ajatus, että tekisi mieli suklaata. Mitä tapahtui juuri? Esim. onko perjantai ja lähdit töistä ja tulee tunne, että viikonloppua pitää/kuuluu jotenkin ”juhlistaa”?

Suklaan halu, mieliteko = tunne -> Huomioin miltä tuntuu, kun tekee mieli suklaata. Esim. on perjantai ja lähdit töistä ja huomaan kaipaavani jotain iloa tai mielihyvää?

Syön suklaan / en syö suklaata = teko, valinta -> Huomaan, että suklaan mieliteko tuli vähän yksinäisestä tai ikävästä olosta, kun on perjantai ja viikonloppuna haluaisin jotain mielihyvää tai mukavaa. Mutta nyt kun ajattelin asiaa pidemmälle muistin, että olotila on makean syömisen jälkeen huono ja mieli vielä matalammalla.

Esimerkin tarkoitus on ohjata miettimään mitä tapahtuu juuri ennen syömään ”retkahtamista”, sillä tällöin alat oppia kaavan miksi ja milloin syöt ylimääräistä ja mitä siitä seuraa.

Olet lähdössä töistä ja mieli tekee makeaa. Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä olotilasi on juuri nyt?

  • Voit ehkä huomata, että koet huonommuutta työkavereiden rinnalla, ehkä olet pahoittanut mielesi jostain työjutuista tms.
  • Voit huomata, että olet nälkäinen sekä fyysisesti, että henkisesti. Sinulla on paha mieli ja tarvitset lohdutusta ja mielen nollausta, jotain mielihyvää.

Turhien makeiden välipalojen korvaaminen ei muuta varsinaista tottumusta rauhoitella tai hakea tyydytystä syömisestä. Parasta on alkaa heti opetella, miten voisi sietää mieliteon tunnetta ja siirtää huomio johonkin tekemiseen.

Toimintatavan muuttaminen on askel pysyvän muutoksen suuntaan

Alussa voi olla hyvä pitäytyä esimerkiksi suunnitellussa ruokailurytmissä ja määrissä. Näin alat opettaa mieltäsi toisenlaiseen rytmiin, etkä sorru korvaamaan tarpeetonta syömistä jollain toisella syömisellä.

 Kun pohdit, että silti tekisi mieli ottaa vielä lisää ruokaa tai syödä herkkuja, niin kysy itseltäsi mitä tunnet, kun ajattelet, että jätät ottamatta? Tunnetko, että menetät jotain? Jos vatsasi on täynnä, niin mikä sinussa on vailla jotain? Vai moititko ja arvosteletko itseäsi, kun et saa toteutettua jotain tavoitetta kuten haluaisit? Ajatteletko, että itseäsi moittimalla saavutat tavoitteen paremmin?”

On aivan ensiarvoisen tärkeää tietää, että näille asioille on tehtävissä jotain, itseasiassa paljonkin. Tunnelukko on mahdollista avata. Yksi suurimpia syitä sille, että laihdutus epäonnistuu on ns. mindset, eli mielentila, johon tunnesyöminen kuuluu. Saatat tuomita itsesi tiedostamattasi epäonnistumaan ennen kuin olet edes aloittanut. Kirjoitin aiemmin siitä, miten onnistuminen ruokkii motivaatiota, joten ymmärrät, että ottamalla käsittelyyn sekä konkreettiset käytännön konstit ja mielenmuutosprosessin, vähintäänkin tuplaat mahdollisuutesi onnistua. Ja se taas tarkoittaa lisää motivaatiota…

 

tunnelukko

 

Tunnelukko

Anneli kertoo, että kyse voi olla  tunnelukoista. Syömisellä paikataan tiedostamatta jotain tarvetta, ja juuri tähän ongelmaan ei auta vaikka kuinka rankaisisit itseäsi kitukuureilla ja lenkkipolulla. Jotta pääset vauhtiin ja onnistut laihdutusprojektissasi tai pääsemään eroon ylimääräisesti herkuttelusta niin, etteivät herkut enää hallitse sinua vaan sinä niitä – tunnelukko ja sen vaikutus sinuun tarvitsee tiedostaa ja käsitellä (en puhu nyt vain lämpimikseni, vaan minulla on asiasta myös omakohtaista kokemusta tunnelukkojen suhteen).

Kuten aiemmin mainitsin, asia voi olla hyvinkin herkkä ja jopa vaikea myöntää itselleen, vaikka juuri se se tärkein ensiaskel olisikin. Ilokseni voin kertoa, että Anneli tuottaa verkkokursseja myös itsenäiseen tunnelukkotyöskentelyyn.

Annelin Avaamoterapian nettisivuilta löytyy verkkokurssit mm. Ulkopuolisuuden, Vaativuuden ja Hylkäämisen tunnelukkoon sekä Tunne Arvosi -verkkokurssi. Jotta kynnys lähteä tutkimaan tätä puolta itsestäsi olisi entistä matalampi, Anneli tarjoaa lukijoilleni 10% alennuksen verkkokursseistaan koodilla Katja17.

Jos tunnelukot ovat sinulle aivan vieraita, voit tutustua niihin esimerkiksi Annelin blogissa, jonka löydät täältä.

3 Comments

  1. […] Kävin läpi tunnelukkoja ja niiden vaikutusta onnistumiseen ja tavoitteen saavuttamiseen hiljattain, ja nyt on luvassa lisää käytännön neuvoja. […]

  2. […] saa sinut stressaantumaan, ahdistumaan ja jopa ahmimaan […]

  3. […] Sanna pelkäsi, että ystävät suhtautuisivat häneen eri tavalla jos hän hoikistuisi. Hän oli voimakkaasti sitä mieltä, että kaikkiin ihmisiin tulee suhtautua samalla tavalla arvostaen, olivatpa he minkä kokoisia hyvänsä (kuten tietysti kuuluukin) mutta hän pelkäsi, että mitä jos hän laihtuu ja hän huomaa että ihmisten suhtautuminen häntä kohtaan muuttuu? Entä jos hänestä alkaisi tuntua, että oma aviomies pitää hänestä enemmän hoikempana? Kyseessä oli klassinen tunnelukko. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *