Helppo jumppa istumatyöläiselle

saastoliekki ja jojolaihdutus
Säästöliekki ja jojolaihdutus (Case Study)
6.10.2017
langattomat kuulokkeet
Liikuttavia välineitä – langattomat kuulokkeet
11.10.2017
Näytä kaikki

Niska-hartiaseudun jännitystilasta ja siitä johtuvista oireista kärsii erittäin moni (ja oireita löytyy yhä nuoremmilta), joka tekee paljon töitä tietokoneella. Ja meitä koneella työskenteleviähän riittää, itse asiassa on poikkeuksellista, jos ei joudu työssään juurikaan istumaan tietokoneen äärellä. Oirekirjo on varsin laaja ja oireet voivat olla hyvin eriasteisia aina pienestä lihaskireydestä jopa hengenahdistukseen ja rintapistokseen. Tämä postaus tarjoaa sekä nopeaa että pitkäkestoista helpostusta ongelmaasi: kattava tietopaketti asiasta sekä helppo jumppa niska-hartiavaivoista kärsiville, ole hyvä.

Oireet ja elämänlaatu

Yleisimmilläänkin oireet heikentävät elämänlaatua, sillä usein lihasjännitystä ja siitä aiheutuvia muita oireita joutuu helpottamaan kipulääkkeillä ja lihasrelaksanteilla. Nämä eivät kuitenkaan koskaan poista itse oireiden aiheuttajaa, eli sitä perimmäistä syytä miksi niskahartia-osasto on jumissa ja kipeä, vaan ne parhaimmillaan helpottavat kipua ja kiristystä hetkeksi.

Itsehoito on kaikkein tärkein ja tehokkain keino vaikuttaa asiaan, sillä usein vaikutusmahdollisuudet myös työpaikalla ovat rajalliset. 

Kipu ja lihaskireys jo itsessään heikentävät elämänlaatua, mutta on hyvä tietää, että alaselkäoireet, sormien puutuminen, hampaiden yöllinen narskuttelu ja muutokset ryhdissä, voivat kaikki olla läheisesti tekemissä niska-hartiaseudun hyvinvoinnin kanssa.

Kun ymmärrät, mistä jumi johtuu tulet tietoiseksi siitä, miten voit parhaiten itseäsi auttaa ja oloasi helpottaa, jo vain muutaman hassun minuutin panostuksella päivässä. Nopea, helppo jumppa on hyvin pieni panostus siihen nähden millaisen helpotuksen siitä saat.

Pahentuessaan vaivat vaikuttavat jo rintarangan ja selkärangan liikkuvuuteen ja oireet luonnollisesti lisääntyvät ja vaikeutuvat. Koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua toimeen, mutta mitä pidempään odotat, sitä enemmän kärsit elämänlaatuasi haittaavista oireista  ja jopa pahennat niitä.

Itsehoito

Pienellä, mutta oikealla tavalla toteutetulla itsehoidolla on mahdollista saada niska-hartiaseutu huomattavasti parempaan kuntoon, vaikka viettäisitkin koko päivän töissä koneella. Kivut ja liitännäisoireet (kuten päänsärky) helpottavat yleensä jo parissa viikossa, ryhti alkaa parantua kuukaudessa.

Kyllä vain, vaikeitakin oireita voi helpottaa varsin nopeasti, pääset eroon kipulääkkeistä (tai pystyt ainakin vähentämään niiden käyttöä) ja elämänlaatusi paranee kun et jatkuvasti ole kipeä.

Toisin kuin yleensä luullaan, pelkkä venyttely ei riitä, sillä tietyt lihakset tarvitset nimenomaan liikettä. Kun istut koneen äärellä, yläselkä pyöristyy, pää ja leuka työntyvät eteenpäin ja hartiat kääntyvät eteenpäin.

Tämä aiheuttaa sen, että yläselän lihakset ovat koko ajan voimakkaassa venytyksessä kun taas rintalihas ja hartian etuosan lihakset kiristyvät. Tästä käytännössä johtuu myös muutokset ryhdissä: se asento, missä vietät valtaosan päivästä alkaa tulla tavaksi, lihakset muistavat sen ja pyrkivät siihen jatkuvasti.

Asiaan vaikuttaa tietysti myös se, että rintalihaksen ja hartian etuosan kiristys ei helpota vaikka miten ”suoristaisit selkää” hetkeksi työpöydän ääressä.

Tärkeintä on lihastasapaino.

Helppo jumppa

Kireitä lihaksia täytyy siis venyttää ja niiden liikkuvuutta parantaa mutta yläselän lihaksia, jotka kipuilevat siitä syystä, että ovat koko päivän staattisessa venytyksessä, ei valitettavasti venyttelemällä hoideta kuntoon. Ne siis kaipaavat liikettä.

Neuvon sinulle 4 helppoa ja yksinkertaista liikettä, joilla saat välitöntä apua ja pitkäkestoista helpotusta niska-hartiaseudun kireyteen ja lihastasapainoon. Tee kutakin liikettä 15 toistoa, siirry välittömästi liikkeestä toiseen ja toista yhteensä 1-3 kierrosta. Kierrosten välillä voit halutessasi pitää taukoa 1-3 min. Tee liikkeet rauhalliseen tahtiin, video on nopeutettu 🙂

 

 

  1. Kulmasoutu kepillä vastuskuminauhaa apuna käyttäen
  2. Vaakasoutu istuen
  3. Vipunostot maaten
  4. Vipunostot kulmassa

Mitä enemmän sinulla on niska-hartiaseudun kipua ja -vaivoja, sitä pienempiä painoja sinun kannattaa käyttää, muuten jumitat vain alueen entistä pahemmin. Lihaskunnon parantuessa painoja voi toki sitten lisätä.

Kurkista verkkokaupan tarjonta, sieltä löydät sopivan harjoitusohjelman sekä niska-hartiaongelmiin että moneen muuhunkin tarpeeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *