suklaasmoothie
Suklaasmoothie -resepti ja 5 vinkkiä täydellisen smoothien valmistamiseksi
13.11.2017
arkiaktiivisuus
Arkiaktiivisuus – apu ylipainoon?
4.3.2018
Näytä kaikki
kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikunta

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikunta -aihe herättää runsaasti kysymyksiä. Asiaan liittyy muutamia faktoja, jotka on varsin hyvä tietää etenkin, jos lihaskuntotreeni ei kuulu (vielä) viikko-ohjelmaasi. Tässä postauksessa kerron, miksi jokaisen olisi hyvä harkita lihaskuntotreenin ottamista mukaan treeniohjelmaansa, ja miksi kilpparipotilas siitä hyötyy erinomaisesti.

Kilpirauhanen – aineenvaihdunnan aktivaattori

Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa käytännössä kaikkeen mitä elimistössä tapahtuu.

 • luustoterveyden ylläpito
 • suoliston toiminta
 • sappirakon ja maksan toiminta
 • aivokemia, kolesteroliaineenvaihdunta
 • vatsahapon tuotanto proteiinien aineenvaihdunta
 • lisämunuaisten toiminta
 • insuliinin ja glukoosin aineenvaihdunta
 • kasvohormonin ja insuliinin kaltaisen kasvutekijän (IGF-1) tuotanto
 • rasvanpoltto, aineenvaihdunta ja lämmöntuotto

Rasvanpoltto ja aineenvaihdunta

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa koko elimistön aineenvaihdunnan hidastumisen. Normaali aineenvaihdunta takaisi rasvojen käytön energiaksi jatkuvasti, jolloin terveen kehonkoostumuksen ylläpito on luonnollisesti helpompaa. Vajaatoiminnassa rasva yksinkertaisesti pakkautuu vartaloon helpommin, se on kiistaton fakta, tosin tulee ottaa huomioon että oireet vaihtelevat toki yksilöittäin.

Rasvan ”pakkautumista” edesauttavat seuraavat tekijät:

 • adrenaliinin ja noradrenaliinin toiminta häiriintyy (normaalitilassa vilkastuttavat rasvanpolttoa)
 • kasvuhormonin vaikutusten väheneminen aiheuttaa rasvapolton hidastumista ja rasvan varastoitumista vartaloon
 • erään rasvaa hajottavan entsyymin tuotannon hidastuminen

Haluatko lukea lisää? Klikkaa kuvaa!

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikunta

Lihaskuntoharjoittelun hyödyt ovat kiistattomat, jo UKK instituutin antamissa liikuntasuosituksissa suositellaan panostamaan 2 kertaa viikossa lihaskunnon kohentamiseen. Ei ole väliä treenaatko kotona vai kuntosalilla, pääasia on, että tiedät mitä teet, eli kannattaa hankkia ammattilaisen laatima ohjelma juuri SINUN tarpeisiisi. Näin saat täyden hyödyn treenistä, sillä hyvä hormonivaste saavutetaan yleensä treenaamalla suht rivakasti oma kuntotaso huomioiden.

Kaikki me olemme yksilöitä, ja sen vuoksi kannattaa kuunnella kehoaan, eikä painostaa sitä venymään sellaisiin suorituksiin, jotka eivät vielä onnistu. Kun ajatellaan kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikunta -osa-aluetta, on hyvä muistaa että etenkin sairastumisen alkuvaiheessa olo voi olla hyvinkin uupunut, ja silloin tulee tehdä ennenkaikkea vain se, mihin ”kunnialla” kykenee. Toisaalta taas on tärkeää myös haastaa mukavuusalueensa rajoja. Sinne mukavuusalueelle jumiutuu varsin helposti.

Kuten yleensä tässäkin tapauksessa laatu on määrää tärkeämpää. Suosi siis isoja, useita lihasryhmiä kerrallaan kuormittavia moninivelliikkeitä (kuten maastaveto, kyykyt, punnerrukset, veto- ja soutuliikkeet). Treenin kesto voi olla varsin lyhyt, oikein tehtynä puolikin tuntia riittää mainiosti. Muita huomioon otettavia asioita ovat: vähän toistoja yleensä riittää kun painot ovat riittävän suuret.

Tässä tulee esille se ammattilaisen tarve, ”raskas” painoharjoittelu voi tarkoittaa eri ihmisille täysin eri asiaa, siispä ohjelman tilaamista kilpirauhasen vajaatoimintaan ja lisämunuaisten toimintaan perehtyneeltä valmentajalta.

Hyvä treeni saa aikaiseksi seuraavan positiivisen kierteen:

testosteroni- ja kasvuhormonitasot nousevat -> aineenvaihdunta tehostuu -> lihasmassa rakentuu -> rasva palaa -> kehonkoostumus paranee -> energiatasot nousevat

Lisäämällä lihaskuntoharjoittelua saat mm. seuraavat hyödyt:

 • enemmän voimaa ja energiaa
 • parempi terveys ja vastustuskyky
 • parempi hormonitasapaino
 • insuliinin ja verensokerin säätely paranee (vajaatoiminnassa sokerin sisäänotto soluihin hidastuu)

Lepoaineenvaihdunta

Hyvän lihaskunnon merkitys on valtavan suuri myös muillekin kuin kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville. O tutkittu fakta, että lepoaineenvaihdunta laskee 2-4% joka kymmenes vuosi kun olet täyttänyt 25-30 vuotta. Lepokulutuksella (tai lepoaineenvaihdunnalla) tarkoitetaan sitä energiamäärä, joka kuluu pelkkien elintoimintojen ylläpitoon, ja se on lujasti riippuvainen lihasmassan määrästä (lasku iän myötä selittyy siis lihasmassan vähentymisellä).

Esimerkiksi 20-vuotiaan lepokulutus: 1500 kcal -> keski- ikäisenä 1200 kcal mikäli asialle ei tehdä mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *