Helpoista helpoin raakasuklaa
28.7.2016
dieetit
Miksi dieetit eivät toimi ja mitä asialle voi tehdä?
16.3.2017
Näytä kaikki
kuinka pudottaa painoa

Kuinka pudottaa painoa – lienee kysymys jonka kanssa etenkin meistä naisista lähes jokainen lienee jossain elämänsä vaiheessa tuskaillut. Että voi kun pysyisi aina hoikkana ja hyvissä mitoissa ilman, että jokaista suupalaa ja sen tarpeellisuutta tarvitsee pohtia ja prosessoida.  Jopa syyllistyä siitä että syö. Pohtinut, että kuinka pudottaa painoa ilman kitukuureja.

Itse ainakin allekirjoitan tämän täysin, eikä yhteiskunta kyllä helpota taakkaamme tuntea oloamme viehättäväksi, hoikaksi ja silti vahvaksi ja hyväkuntoiseksi. Valtaosa valmennettavistani on joko joskus läpikäynyt tätä prosessia tai läpikäy valmennuksessa parhaillaan.

 

Odotukset vs. todellisuus

Syyllisyys ja huono omatunto syntyvät siitä, kun odotuksemme eivät kohtaa todellisuuden kanssa- tai sen todellisuuden, joka mielessäsi itsestäsi on. Meitä naisia vaivaa usein myös riittämättömyyden tunne, koskaan ei ole tarpeeksi hyväkuntoinen tai hoikka, aina voisi kyetä nostamaan enemmän rautaa kuntosalilla tai juoksemaan pidemmän lenkin.

Oletko päättänyt, että tällä kertaa onnistut, saat ne ylimääräiset kilot karisemaan ja sen jälkeen voit olla onnellinen ja tyytyväinen itseesi? Olet kenties sopinut itsesi kanssa, että heti ensi maanantaina alkaa dieetti ja alat noudattaa ankaraa liikuntasuunnitelmaa, jossa armoa ei tunneta ja rasva tirinän suorastaan kuulee. Mottosi on ”Sweat is weakness leaving the body” tai ”No pain, no gain”. Lähdet pelkän kahvin voimalla töihin, syöt lounaalla pienen salaatin ja illalla treenin jälkeen kenties jotain pientä, tulokset maksimoidaksesi ja mahdollisimman nopealla aikataululla tietysti.

Käsi pystyyn jos kuulostaa tutulta?

Pahinta on jos ajattelet, että onnellisuus ja tyytyväisyys itseesi ja omaan kehoosi on tietty lukema vaakalla. Näin ajatellen ajat ennemmin tai myöhemmin itsesi kierteeseen, jossa tavoitteesi saavuttaminen käy mahdottomaksi.

Laihdutuskuuri vs. elämäntapa

Perinteiset laihdutuskuurit ja dieetit eivät nimittäin toimi kuin korkeintaan kerran, ja koska luet tätä, oletan että olet kokeillut laihduttaa (kenties menestyksekkäästi) ainakin kerran elämäsi aikana. Ongelmana siinä vain on se, että elimistöllä on norsun muisti, se ei unohda koskaan.  Dieetti tai laihdutuskuuri on sille luonnoton olotila, jota se pyrkii välttelemään kaikin keinoin.

Vaikka yhteiskunta ja maailma on muuttunut kovastikin, on elimistö hyvin pitkälti samanlainen koneisto kuin se oli tuhansia vuosia sitten. Silloin, kun kaikki ruoka oli itse metsästettävä ja luonnosta kerättävä ja siten säännöllinen ruoan saaminen hyvin epävarmaa. Silloin ymmärrettävästi ainoa konsti henkiinjäämisen varmistamiseksi oli varastoida energiaa rasvakudokseksi. Se on elimistölle niin arvokasta kudosta, että se pyrkii kaikin keinoin välttelemään siitä luopumista, vaikka nykyään nälänhätä ei ehkä olekaan ongelmista se akuutein ja uhkaavin länsimaissa.

Tämän vuoksi elimistöä tulee kohdella kunnioittavasti ja hellävaroen, ikään kuin suostutella se luopumaan vaivihkaa muutamasta ylimääräisestä rasvakilosta aivan erityisin konstein. Kun sen idean ja jutun juonen oivaltaa, sinun ei koskaan enää tarvitse laihduttaa. Siihen matkaan kannattaa varata myös hiukan aikaa ja malttia, jotta tulokset ovat todella pysyviä. Jos lähdet kiiruhtaen matkaan, hosut ja säntäilet nopeiden tulosten toivossa käy huonosti. Elimistö nimittäin nykäisee käsijarrusta kyllä välittömästi ja pahimmassa tapauksessa sen ylimääräisen rasvakudoksen sijasta oletkin haihduttanut energiaksi ilmaan arvokasta lihasmassaa.

Liikunta, lepo ja ruokailu tulee koostaa järkevästi siten, että energiavaje ei ole liian suuri, liikut järkevissä määrin ja lepäät riittävästi. Tällöin elimistö ei ymmärrä ”olevansa dieetillä” eikä oikeastaan olekaan. Kaikkien osa-alueiden (ravinto, liikunta ja lepo) ollessa kunnossa, kehonkoostumus paranee ja ylimääräinen rasvakudos vähenee lähes itsestään.

Kuinka pudottaa painoa?

Jos painonhallintaa ja –pudotus vertaa vaikkapa talon rakennukseen on tärkeää tiedostaa, että perusteiden (tai talon kohdalla perustusten) tulee olla kunnossa, jotta pysyvää tulosta syntyy ja homma on kestävällä pohjalla. Muussa tapauksessa löydät itsesi ennemmin tai myöhemmin samasta tilanteesta aina uudelleen ja uudelleen.  Elimistö on kerta toisensa jälkeen entistä haluttomampi yhteistyöhön.

Mitä jos sinun ei tarvitsisi…

  • kärsiä nälkää ja laskea jokaista suupalaa
  • elää pelkillä rehuilla ja ateriankorvikkeilla
  • rääkätä itseäsi lenkkipolulla aamuvarhaisella tyhjällä vatsalla

…vaan voisit rauhassa viilata yhden osa-alueen kerrallaan kuntoon ja nauttia saavutetuista tuloksista, lisääntyneestä energiasta ja kokea, että voisit elää näin vaikka lopun elämääsi?

Kuulostaisiko hyvältä?

ps. kerron sinulle seuraavassa postauksessa dieeteistä, ja miksi ne eivät kertakaikkiaan toimi.

TallennaTallenna

3 Comments

  1. […] kerralla huolellisesti ja oikein vältyt niiltä painonpudotuksen karikoilta, joita käsittelin tässä postauksessa, mutta sen lisäksi pääset perille takuuvarmasti ehjänä, tyytyväisenä ja ikäänkuin […]

  2. […] Enemmän ei ole enemmän. Toisto (eli useus) on se, joka ratkaisee. Usein joudun hieman toppuuttelemaan asiakkaitani liikuntamäärien suhteen, laadittuani heille harjoituskalenterin, moni kysyy: siis mitä näinä muina päivinä on tarkoitus tehdä? Voinko lenkkeillä/käydä salilla useammin? Eikö olisi tehokkaampaa käydä salilla 4-5 krt/viikossa? […]

  3. […] ja aterioiden väliin jättäminen tai liika keventäminen on painonpudottajan yksi pahimpia vihollisia. Se sabotoi suuresti pyrkimystä laihtua, provosoi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *