Laihdutus, liikunta ja niihin liittyvät uskomukset, jotka eivät pidä paikkaansa

laihtumaan
Suurin syy siihen, miksi et koskaan tule laihtumaan pysyvästi
12.7.2017
tunnelukko
Tunnelukko onnistumisen esteenä?
9.8.2017
Näytä kaikki
laihtumaan

Oletko koskaan ihmetellyt, miksi hyvin alkanut ”kuntokuuri” tai laihdutus tömähtää seinään alkuhuuman jälkeen? Syyllistänyt ja kenties jopa masentunut siitä, ettet saa pidettyä itsellesi asettamistasi liikuntatavoitteista kiinni?

Vastaus löytyy tästä blogitekstistä, sillä nyt otetaan käsittelyyn ne laihduttajan liikuntaa koskevat myytit, virheelliset uskomukset, jotka eivät pidä paikkaansa. Nämä luettuasi osaat olla tekemättä näitä virheitä ja todennäköisyys sille, että laihdut, kuntosi paranee ja pääset tavoitteeseesi paranee huomattavasti.

Laihdutus + liikunta

Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa vaan se vapauttaa. Aivan kirjaimellisesti. Kun tiedät, minkä verran on järkevää liikkua, tiedät, että niinä muina päivinä voit ottaa rennommin. Sinun ei tarvitse silloin koko ajan stressata ja pohtia, että pitäisi lähteä salille tai lenkille.

Enemmän ei ole enemmän. Toisto (eli useus) on se, joka ratkaisee. Usein joudun hieman toppuuttelemaan asiakkaitani liikuntamäärien suhteen, laadittuani heille harjoituskalenterin, moni kysyy: siis mitä näinä muina päivinä on tarkoitus tehdä? Voinko lenkkeillä/käydä salilla useammin? Eikö olisi tehokkaampaa käydä salilla 4-5 krt/viikossa?

Liikkumalla runsaasti ja täydellä teholla et saavuta tulosta sen nopeammin kuin etenemällä järkevän maltillisesti. Syy on yksinkertaisuudessa se, että joko keho tekee stopin (rasitusvammat, flunssat yms. sairastumiset yllättävät, liikunta heikentää vastustuskykyä aina hetkellisesti ja liika liikunta romahduttaa sen.) Keho ilmaisee siis hyvin selkeästi, että nyt mennään suoritustasoon nähden liian lujaa.

Toinen, (sekin hyvin todennäköinen) vaihtoehto on, ettet yksinkertaisesti kykene ja jaksa pitää samaa vauhtia yllä kuukaudesta toiseen (eli mieli väsyy). Silkan tahdonvoiman varassa näitä muutoksia ei tehdä. Tahvoima on lihas, ja siinä missä muutkin lihakset, sen suorituskyky saavuttaa huippunsa jossain vaiheessa. Se väsyy.

Väärät uskomukset

 

  • Liikkumalla enemmän minulla on lupa herkutella ja syödä enemmän

Liikkumalla ei kannata ostaa kaloreita – eli lisäsyömisen toivossa yltiöpäinen liikkuminen ei ole hyväksi. Sen sijaan kannattaa keskittyä siihen, että syöt riittävästi tavoitteeseesi ja aktiivisuustasoosi nähden. Hyvin usein ruokaa ”ostetaan” liikunnalla. Se on haitallista sekä elimistölle että mielelle – opetat itsellesi, että ruoka tulisi jotenkin ansaita sen sijaan, että se on elämälle välttämätöntä ja yksi suurimpia nautinnon lähteitämme.

  • Kun vain liikun riittävästi, laihdun nopeammin

Laihduttamista ei voi laskea pelkän liikunnan varaan. Riittävä, järkevä syöminen on kaiken a ja o ja ilman liikuntaa voi laihtua mutta aivan päin mäntyä syömällä ja sitäkin enemmän liikkumalla ei (ja jos laihtuukin, kilot tulevat takaisin ennemmin tai myöhemmin jopa korkojen kera).

  • Enemmän on enemmän ja mitä tehokkaampaa sen parempi!

Väärin. Laatu ja toisto eli useus pidemmällä ajanjaksolla ovat ne, jotka ratkaisevat. Et voi liikkua varastoon tai pahan päivän varalle. Kunto voi kohentua ja lihas kasvaa vai tietyn verran tietyssä ajassa (ja sekin levossa), eli jos olet aina menossa ja liikkumassa, kunto ei kohene eikä lihas kasva ja pahimmassa tapauksessa aiheutat itsellesi ylirasitustilan (ns. ylikunto). Usein ajatellaan, että liikunta menee hukkaan tai siitä ei ole mitään hyötyä jos siinä ei tule kunnon hiki ja verenmaku suuhun (ja kenties jopa oksennus – mitä huonompi olo sen parempi). Järkyttävää mutta totta, saan usein edelleen kysymyksiä siitä, että eikö kaikki alle tunnin kestävä liikunta ole turhaa, ja ”eikö se rasva ala palamaan vasta puolen tunnin jälkeen liikuntasuorituksen aloittamisesta?”

  • Lenkkeily ja muu aerobinen liikunta on tärkeintä

Väärin. Jos tavoitteenasi on laihdutus, lihaskuntoharjoittelu on todella merkityksellistä kehonkoostumuksesi kannalta (eli sen, paljonko rasvaa ja lihasta kropassasi on). Toki kestävyyskuntoakin (eli sitä aerobista liikuntaa) kannattaa harjoittaa, mutta usein perusliikkujalla se, että pysyy arjessa aktiivisena eikä jämähdä sohvanpohjalle ja käy vaikkapa pari kertaa viikossa kävelyllä – riittävät mainiosti. Laihduttajalle ja kiinteytyjälle lihaskuntoharjoittelulla on ehdottomasti suurempi rooli onnistumisen kannalta, sillä mitä enemmän sinulla on lihaskudosta, sitä enemmän kulutat (eikä se tarkoita siis etenkään naisten kohdalla, että kohta kiristää paidat hihansuista kun hauikset ovat niin isot – pelko liian suurista lihaksista on turha).

Yhteenvetona: laihtumista ei voi perustaa pelkälle liikunnalle. Saat parempia tuloksia pidemmällä aikavälillä, kun otat käyttöön sekä oikeanlaisen ruokavalion että järkevän tavan liikkua. Yhdessä ne sen sijaan ovat lyömätön yhdistelmä ja takaavat, että pudotetut kilot myös pysyvät poissa. 

Laihdutus ja kunnon kohottaminen ovat asioita, joissa tärkeintä on se, että etenet kohti oikeaa suuntaa eikä niinkään se, että etenet sinne vauhdilla. Kuten aiemmassa postauksessa kirjoitinkin, moni on menossa kovaa vauhtia väärään suuntaan, ja siinä päättäväisyyden puuskassa ja vauhdin huumassa sitä on joskus vaikea havaita. 

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

4 Comments

  1. […] Minusta tuo ”kuluta enemmän kuin syöt” on niin vanhentunut väittämä, että sen saisi heittää romukoppaan. Ennen kuin ihmisen tausta ja sen hetkinen tilanne on selvitetty perin pohjin, on mahdotonta kenenkään sanoa, mikä on syy ja mikä seuraus. […]

  2. […] Vaikka liikkuisit itsesi näännyksiin, et saa pitkäkestoisia tuloksia ellei syöminen ole järkevällä, terveellä pohjalla ja erityisesti määrällisesti riittävää. […]

  3. […] ”pakottaa” sinua johonkin mitä et haluaisi tehdä (esimerkiksi lenkille aamun pikkutunneilla tyhjällä vatsalla) […]

  4. […] Tästä blogikirjoituksesta voit lukea myös liikunnan roolista laihduttamisessa. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *