Miksi dieetit eivät toimi ja mitä asialle voi tehdä?

kuinka pudottaa painoa
Kuinka pudottaa painoa ilman kitukuureja
9.3.2017
terveys
Kuinka terveys ja hyvinvointi otetaan haltuun
20.3.2017
Näytä kaikki
dieetit

Tiesitkö, että dieetit eivät todellisuudessa toimi?

Elämme parasta aikaa eräänlaista laihduttamisen ja muodonmuutosten kulta-aikaa, televisio suoltaa jos jonkinlaista muuttumisleikkiä ja rakkausdieettiä, naistenlehdissä on joka viikko uusi, elämän ja olomuodon kertaheitolla mullistava ruokavalio ja treeniohjelma teemalla oikotie onneen. Osan varmasti jokainen tunnistaa silkaksi hömpäksi, mutta tässä postauksessa haluan korostaa sitä, miten pelkästään dieettiajattelun hylkäämällä on mahdollista saavuttaa aidosti kaunis, vahva ja energinen olotila – pysyvästi. Eli miksi ne dieetit eivät toimi ja mitä asialle voi tehdä?

Et tarvitse kuureja ja kurinpalautuksia, tarvitset parasta mahdollista hoivaa ja huolenpitoa kehollesi, eikä se ole itsensä rankaiseminen syömättömyydellä ja liikunnalla ”repsahduksista”, se ei ole tiukkaa ja sitovaa treeniohjelmaa saati grammantarkkaa ruokavaliota. Se on lempeitä rajoja ja rakkautta.

Karua faktaa

Tiedossa on, että runsas ylipaino, liikkumattomuus ja etenkin runsas istuminen ovat suuria terveysriskejä. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, mitkä tekijät maailmanlaajuisesti ennustavat parhaiten ennenaikaista kuolemaa. Listan kärjessä ovat kohonnut verenpaine ja tupakointi.

Seuraavasta tilasta kilpailee kolme toisilleen läheistä sukua olevaa tekijää:

 • liikkumattomuus,
 • kohonnut verensokeri
 • lihavuus

Liikkumattomuuden on arvioitu aiheuttavan peräti 6 % kaikista maailman sepelvaltimotautitapauksista, 7 % tyypin 2 diabetestapauksista ja peräti 10 % maailman rinta- ja paksusuolisyöpätapauksista.

Liikunnan terveysvaikutukset välittyvät kahta kautta:

 • säännöllinen liikunta edistää terveyttä ja ehkäisee sairauksia
 • liikkumattomuus sen sijaan lisää monien sairauksien ja kuoleman vaaraa
Pylly ylös penkistä

Erityisen vaarallinen liikkumattomuuden muoto on runsas istuminen, ja kaikkein huonoimmassa asemassa ovat ihmiset, jotka liikkuvat vähän ja istuvat pitkään työssään ja/tai vapaa-ajallaan. Runsas istuminen lisää lihavuuden ja ylipainon, metabolisen oireyhtymän, tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja eräiden syöpämuotojen vaaraa.

Mitä suuremman osan valveillaoloajastaan ihminen viettää istuen, sen suuremmaksi kasvaa myös ennenaikaisen kuoleman riski. Lapsille liikkumattomuus voi aiheuttaa terveysongelmia hyvinkin nopeasti, vain vähän lapsena ja teini-iässä liikuntaa harrastaneilla todetaan jo 17 vuoden iässä kaulavaltimoiden kaikukuvauksissa muutoksia, jotka ennakoivat sepelvaltimotaudin kehittymistä. (Lähde: Terveyskirjasto)

Olemme usein kyllä tietoisia siitä, että liikkumattomuudelle ja ylimääräiselle rasvakudokselle olisi hyvä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tehdä jotain. En suosittele kuitenkaan lähtemään takki auki ja soitellen sotaan, vaan suosittelen omaksumaan asenteen, että hiljaa hyvä tulee ja parempi tehdä kerralla kunnolla kuin korjailla tilannetta ja mahdollisia vaurioita sitten jälkeen päin.

Jos ajatellaan autolla ajamista kapealla, huonokuntoisella metsätiellä niin kumman valitsisit:

 • kaahailun reipasta vauhtia riskejä kaihtamatta, kaasu pohjassa, jolloin väistämättä ainakin kerran joutuisit koukkaaman ojan kautta
 • köröttelisit rauhassa ja hiukan alle nopeusrajoitusten päästäksesi turvallisesti perille

Loppupeleissä todennäköisesti aluksi nopeammalta vaikuttava reitti voikin muuttua jälkimmäistä vaihtoehtoa huomattavasti hitaammaksi, jos pääsisit perille ehjänä lainkaan.

Oikotie onneen

Tässä postauksessa käyn läpi, miksi pikadieetteihin, ”quick fix’ hin” ja ihmeitä lupaaviin ateriankorvikkeisiin ei kannata sortua, vaikka ihmismieli niin malttamaton onkin (myös allekirjoittaneella, siksi tiedänkin mistä puhun). Yleensä dieetit ja kuurit perustuvat suureen energiavajeeseen, joka aiheutetaan liikkumalla runsaasti ja syömällä siihen nähden aivan liian vähän.

Kuten tässä postauksessa kävimme läpi hiukan elimistön toimintaa, tiedämme nyt, että arvokkaasta rasvavarastosta luopuminen on elimistölle luonnotonta. Dieetti ja energiansaannin (eli syömisen) rajoittaminen on luonnoton tila, jota se pyrkii välttämään kaikin keinoin.

Elimistö on hyvin viisas ja se pyrkii aina homeostaasiin eli tasapainoon. Käytännössä painonpudotuksen suhteen tämä tarkoittaa sitä, että jos energiavaje siinä laihdutushurmoksessa tai kiireessä ja kärsimättömässä mielentilassa tehdään liian suureksi (eli syöt huomattavasti vähemmän kuin kulutat), elimistö alkaa balansoida tilannetta pienentämällä kulutusta. Kyllä, kuulit aivan oikein. Eli vaikka järki (ja joskus joku ihminenkin) sanoisi, että syömällä vähemmän kuin kulutat, laihdut, ei asia ole lainkaan niin mustavalkoinen. Väite pitää paikkansa vain osittain, ja se on ikävä totuus joka on jopa monelta terveydenhuollon ammattilaiselta, valmentajalta ja naistenlehden toimittajalta jäänyt kertomatta. Kenties tietämättömyyttään vai välinpitämättömyyttään.

Dieetit ja Rouva X

Loistava esimerkki on eräs entinen valmennettavani. Rouva tuli luokseni lähes suoraan lääkärin vastaanotolta. Painoa olisi pudotettava parisen kymmentä kiloa, jotta hän pääsisi erääseen lääketieteelliseen operaatioon. Ongelmana oli vain se, että rouva oli ajan saatossa menestyksekkäästi painoa pudottanutkin omatoimisesti, mutta siinä vaiheessa, kun hän luokseni tuli, mitään ei ollut enää aikoihin painon suhteen tapahtunut. Lääkärin terveiset olivat yhä ”syö ja vähemmän ja liiku enemmän”.

Jo tuossa vaiheessa minulla alkoi olla epäilykseni asian suhteen, ja ne osoittautuivat todeksi kun purin rouvan pitämää ruokapäiväkirjaa. Hän oli kuuliaisesti noudattanut terveydenhuollosta saamiansa vinkkejä, tehnyt kuten meille on aina opetettu ja vähentämästä vähentänyt syömistään. Sillä hetkellä, kun ensimmäistä kertaa tapasimme, hän söi alle puolet laskennallisesti energiankulutuksestaan. Se oli järkyttävän vähän. Toimenpiteet elimistön ja aineenvaihdunnan saamiseksi takaisin raiteilleen aloitettiin välittömästi ja rouva oli yli 10 kiloa hoikempi (ja jonossa operaatioon) puoli vuotta myöhemmin.

Iso osa valmennettavistani on juuri ”ojan pohjan kautta koukanneita”, jopa useaan otteeseenkin. Siitä harvemmin kukaan voi itseään syyttää. Maailmassa nykyään asioiden tulisi tapahtua nopeasti, mielellään jo eilen ja laihtumisen eteen ollaan valmiita nälkiinnyttämään itsensä ja liikkumaan itsensä äärirajoille silkalla sisulla. Ja julkisesti mediassa vielä usein korostetaan kaiken olevan kiinni asenteesta ja itsekurista.

Miltä kuulostaisi, jos kertoisin, että pysyvällä painonhallinnalla on hyvin vähän tekemistä itsekurin ja asenteen kanssa? Toki halua muutokseen pitää löytyä, mutta pysyvimmät tavat ja muutokset syntyvät aina pikkuhiljaa askel kerrallaan ja tapoja toteuttaa asioita on niin monenlaisia, että jokaiselle löytyy varmasti se oma, itselle sopiva lähestymistapa.

Eikö ole hölmöyttä tehdä sama asia samalla tavalla uudelleen ja uudelleen ja odottaa joka kerta erilaista lopputulosta?

TallennaTallenna

4 Comments

 1. […] edellisessä postauksessa läpi sitä, mitä terveysriskejä liikkumattomuus ja ylipaino aiheuttavat, mutta on sanomattakin […]

 2. […] Tässä postauksessa käyn läpi, minkä vuoksi hitaasti kiiruhtamalla, tekemällä asiat kerralla huolellisesti ja oikein vältyt niiltä painonpudotuksen karikoilta, joita käsittelin tässä postauksessa, mutta sen lisäksi pääset perille takuuvarmasti ehjänä, tyytyväisenä ja ikäänkuin suorempaa tietä. […]

 3. […] Enkä malta odottaa, millaisen lopputuloksen saan aikaan. […]

 4. […] on tehnyt niin sanotusti kaikkensa ja vähentänyt syömisiään äärirajoille jo vuosia (kuten tässä case study – asiakasesimerkissä), tuntee morkkista joka ikisestä suupalasta, liikkuu tuntikausia viikossa, siinä ei paljon auta […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *